Milieu en duurzaamheid

Groen ondernemen

Bij rugwanden.eu vinden wij duurzaamheid en milieu belangrijke thema's. Zowel onze interieur, keuken- en sanitair achterwanden als onze accessoires worden geproduceerd met het oog op duurzaamheid en zijn ontworpen om lang mee te gaan. Wij gebruiken uitsluitend hoogwaardige materialen welke gemakkelijk te reinigen en te onderhouden zijn, zodat u langer van onze producten kunt genieten.


Staallegeringen (waaronder RVS en Steel Magnetic™), aluminium en glas zijn op zichzelf duurzame en milieuvriendelijke grondstoffen, welke een groot aantal voordelen bieden ten opzichte van andere materialen. Hier zijn enkele duurzaamheidsvoordelen van de door ons gebruikte materialen en van de door ons gebruikte coating:


1.      Recycling: Staal en aluminium zijn een zeer goed recyclebaar materiaal en kan worden omgesmolten en hergebruikt zonder kwaliteitsverlies. Dit betekent dat er veel minder afval geproduceerd wordt in vergelijking met het winnen van nieuw staal uit ijzererts.

Aluminium is één van de meest gerecyclede materialen ter wereld. Bij het recyclen van aluminium verliest het geen kwaliteit en kan het opnieuw worden gebruikt voor de productie van nieuwe producten.

Het door ons aangeboden glas bestaat uit 100% gerecycled glas en kan ook weer volledig gerecycled worden.

2.      Duurzaamheid: Staal en aluminium zijn extreem sterk, waardoor het een lange levensduur heeft. Hierdoor heeft dit materiaal weinig onderhoud nodig, waardoor het bijdraagt een aan duurzamere samenleving.

Het door ons aangeboden Glas Excellent en Glas Premium hebben een lange levensduur van tenminste 15 jaar!

3.      Energie-efficiëntie: Het recyclen van staal vereist minder energie dan de productie van nieuw staal en de productie van aluminium vereist minder energie dan de productie van andere materialen, waardoor deze processen minder milieubelastend zijn. Bovendien kunnen producten van aluminium de warmte beter behouden, waardoor ze energie efficiënter zijn. Dit draagt allemaal bij aan een verminderde CO2-uitstoot.

4.      Lage Milieubelasting: Bij het recyclen van staal en glas, en bij de productie van aluminium, komen er geen schadelijke stoffen vrij waardoor het in verhouding milieuvriendelijke oplossingen zijn. Tevens word er veel energie bespaart bij glasrecycling door het gebruik van scherven, scherven smelten namelijk bij lagere temperaturen dan de oorspronkelijke grondstoffen. Wat overblijft is een permanent en waardevol materiaal dat zijn kwaliteit en puurheid behoudt, waardoor het perfect als nieuwe grondstof kan worden ingezet.

5.      Onze Steel Magnetic™, Aluminium Excellent en Aluminium Premium rugwanden worden afgewerkt met een TGCI- en PFO vrije polyestercoating bestaande uit natuurlijke pigmenten, volgens de QualiCoat Norm. In de coating zijn weinig tot geen VOC-stoffen aanwezig. Hiernaast voldoet de door ons gebruikte topcoating ook aan de gestelde ISO Certificering (RC 14001:2015 & ISO 14001:2015), waar duurzaamheid centraal staat.

6.      De door ons gebruikte topcoating voldoet ook aan de Europese Richtlijnen ‘Restrictions of the use of certain hazardous substances’ 2002/95/CE en 2011/65/EU (RoHS). Onze producten voldoen aan EN12206 (voorheen BS6496) en EN13438 (voorheen BS6497).

7.      Door de volledig hoogwaardige staal legering en aluminium kern en het gebruik van een toplaag welke bestaat uit natuurlijke pigmenten zijn onze Steel Magnetic en onze aluminium rugwanden, net als het door ons gebruikte glas, 100% recyclebaar.


Roestvast staal (RVS), Steel Magnetic™, glas en aluminium zijn dus zeer duurzame materialen en worden vaak gebruikt in omgevingen waar hygiëne en duurzaamheid van groot belang zijn. Hieronder nog enkele redenen waarom onze producten zo duurzaam zijn: 


1. Roestbestendigheid: Onze producten zijn roestbestendig, wat betekent dat onze rugwanden niet snel aangetast worden door oxidatie of corrosie, wat bij onbehandelde metalen vaak wel het geval is. Hierdoor blijven onze rugwanden in uitstekende conditie en verliezen niet snel aan uitstraling. 

2. Hittebestendigheid: Onze rugwanden zijn bestand tegen hoge temperaturen, wat betekent dat deze niet snel vervormen of aan sterkte verliezen. Mede hierdoor zijn onze rugwanden ideaal voor gebruik in omgevingen waar hoge temperaturen aan de orde zijn, zoals in de keuken. 

3. Slijtvastheid: RVS, Steel Magnetic™, glas en gecoat aluminium zijn zeer slijtvast en hebben een lange levensduur. Onze producten zijn niet snel beïnvloed door slijtage en blijven jarenlang in uitstekende conditie. 

4. Gemakkelijk te onderhouden: Onze rugwanden zijn eenvoudig schoon te maken en te onderhouden. Mede hierdoor kunt u onze rugwanden altijd zeer hygiënisch houden en jarenlang van dezelfde uitstraling blijven genieten.Maar duurzaamheid gaat verder dan alleen de productie van onze producten. Wij streven ernaar om onze ecologische voetafdruk steeds weer te verkleinen en werken voortdurend aan het verminderen van afval en het optimaliseren van ons productieproces. We streven ernaar om bij te dragen aan een duurzame toekomst voor ons allemaal en hoewel wij ons bewust zijn van de negatieve impact van plastic op het milieu, zijn we als bedrijf momenteel beperkt in de keuze van ons verpakkingsmateriaal vanwege de hoge kosten van duurzame alternatieven. Dit betekent dat we momenteel gebruik maken van biobased plastic verpakkingsmateriaal. Biobased plastic wordt vervaardigd vanuit het restafval dat vrijkomt bij de verwerking van biomassa. Het vermindert de CO2 uitstoot aanzienlijk. Tijdens de verbouwing van biomassa neemt het CO2 op uit de atmosfeer en zo hebben wij een evenwichtiger voetafdruk door deze hernieuwbare koolstof te gebruiken. Wij erkennen echter dat er nog veel te winnen is op dit gebied en blijven op zoek naar betaalbare en duurzame alternatieven, zodat wij ons ook met ons verpakkingsmateriaal kunnen blijven inzetten voor een schonere en duurzamere toekomst.


Bij rugwanden.eu zijn we trots op ons streven naar duurzaamheid en zullen we continu blijven werken aan manieren om onze producten en processen nog milieuvriendelijker te maken. Wij geloven dat we samen een positieve impact kunnen hebben op de wereld om ons heen.

Heeft u vragen?

Stuurt u ons gerust een mail en wij zullen u spoedig contacteren.